Cafeaua este una dintre cele mai apreciate și consumate băuturi din întreaga lume. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Missouri Medicine, 65% dintre consumatori își încep ziua cu o ceașcă de cafea. Consumată la primele ore ale dimineții, licoarea pare să ofere o doză de energie și beneficii pentru sănătate, datorită conținutului de cofeină și nutrienților ce stimulează organismul. Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la consumul excesiv de cafea.
Cafeaua prezintă o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului uman. Pe lângă aromele diversificate, cafeaua este savurată de oamenii din întreaga lume. Cafeaua a devenit un obicei fără de care unele persoane nu-și pot începe ziua, fie din plăcerea gustului, fie din motive care țin de beneficiile pe care le are.
Printre beneficiile cafelei asupra organismului uman se numără conținutul ridicat de polifenoli, adică niște antioxidanți puternici ce aduc o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră. Unul dintre acești antioxidanți, despre care vorbim, este tocmai acidul clorogenic (CGA) care are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, dar s-a descoperit și că reduce riscul de boli cardiovasculare, de diabet zaharat de tip 2, de cancer la colon, de Alzheimer și reglează hipertensiunea arterială.
Cu toate acestea, există și câteva sfaturi din partea specialiștilor de care trebuie să ținem cont. Consumul excesiv al cafelei ne poate face mai mult rău.
(CITEȘTE ȘI: Cât costă cafeaua pe care o bea Patriarhul Daniel. Mulți oameni nu și-o permit)
Medicii recomandă consumul unui pahar de apă înaintea cafelei, asta pentru că putem avea probleme cu digestia.
Medicii ne îndeamnă să consumăm cafeaua la primele ore ale dimineții. Cu cât bem cafeaua mult mai târziu, cu atât rămâne cofeina mai mult în corp, iar asta ne face să devenim irascibili.
Chiar și după câteva ore, cofeina rămâne în sânge, provocând mari probleme în timpul somnului.
Un studiu recent, sugerează că depășirea pragului de șase cești de cafea pe zi poate crește riscul de demență și alte boli degenerative. În consecință, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) recomandă un consum moderat de cafea, limitat la aproximativ patru cești pe zi.
Adăugarea excesivă de zahăr în cafea poate fi asociată cu o serie de afecțiuni, inclusiv hipertensiune arterială, diabet și probleme cardiace. Este important să reducem consumul de zahăr și să nu bem cafea cu cel puțin 6 ore înainte de culcare, relatează timesnow.com.
În concluzie, cafeaua poate fi o băutură sănătoasă și revigorantă, dar trebuie să fim atenți la cantitatea și momentul de consum, precum și la adăugarea de zahăr.
(VEZI ȘI: De ce nu trebuie să comanzi cafea în avion. O stewardesă a explicat motivul)